Martijn Lentink

Péago

Eind 2014 werd ik benaderd of ik geïnteresseerd was om duizenden potentiële Frankrijkgangers te helpen bij hun reis door Frankrijk. Nee, ik zou niet gaan helpen bij een reisorganisatie, maar juist de individuele vakantieganger helpen. Frankrijk is het vakantieland bij uitstek voor ons Nederlanders een prachtig divers land, maar voordat we ons tentje uitslaan moeten er eerst kilometers worden afgelegd. Om zo snel mogelijk op onze bestemming aan te komen kiest men vaak voor de tolweg, maar dit kan frustrerend veel kosten. Een rib uit mijn lijf, zeker als student zijnde.

'Dat kan goedkoper', werd mij verteld. En ik kon deel uitmaken van het uitwerken van dit geniale concept, maar... komende zomer moest de app beschikbaar zijn voor de consument. Optimistisch, maar een enorme kans om ervaring op te doen en samen te werken binnen een leuk team. Ik besloot er voor te gaan! Met veel onduidelijkheden
en een optimistische deadline moest er vroeg in het project al belangrijke keuzes worden gemaakt. Vooral technisch waren er veel keuzes nodig; native, hybrid of toch een HTML-wrapper aanpak. Voor alle drie de aanpakken was wat te zeggen; native zou de beste ervaring geven per platform maar zou ons verplichten tot het bijhouden van onze code op meerdere platformen. Een hybride aanpak zouons een groot gedeelte van onze code laten hergebruiken, maar een overhead geven wat betreft geheugen en opslag. Tot slot zou een HTML-wrapper het meest eenvoudige zijn; ontwerpen in CSS, functies in JS en semantiek in HTML maar dit zou een verre van native ervaring geven.

UIteindelijk kozen wij voor Xamarin een .NET laag aanbiedt bovenop native features van iOS en Android. Het besluit voor dit framework komt vanuit eerdere ervaringen, en met de nieuwe Xamarin Forms implementatie was de noodzaak tot het schrijven van verschillende GUI's voor de platformen ook geen vereiste meer. Xamarin geeft daarnaast wél gewoon de native ervaring van een applicatie en biedt daarnaast alle voordelen van .NET zoals de garbage collector, de Async/Await patterns, properties en Func<>/Action<> delegates. Er is veel ervaring opgedaan met dit framework en hoewel het op veel plekken nog erg 'under construction' is, waren altijd de native klassen beschikbaar om niet-geabstraheerde functies alsnog native te benaderen.

Het project heeft het hele team letterlijk bloed, zweet en tranen gekost en er waren momenten dat de O van optimistisch leek te veranden in de O van onmogelijk. Maar het einde is nu toch echt in zicht, binnenkort in de appstores; Péago. Slim en eenvoudig besparen op de tol in Frankrijk. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief op Peago.nl.

Er zijn geen reacties.